Om duoer i dagens musikkbransje

Firemannsband er den vanligste konfigurasjonen i rock og popmusikk. Før utviklingen av elektronisk keyboard var konfigurasjonen vanligvis to gitarister (en sologitarist og en rytmegitarist, med en av dem også på vokal), en bassist og en trommis (eksempler på denne sammensetningen er The Beatles, Kiss og Franz Ferdinand). En annen vanlig formasjon er en vokalist som ikke spiller et instrument, elektrisk gitarist (da ofte to stykker som kun spiller gitar) bassist og en trommis (for eksempel The Who, The Monkees, Led Zeppelin, Queen og U2). Instrumentelt kan disse bandene betraktes som trFranz Ferdinand (5 of 10)ioer, firemannsband eller et band med 5 medlemmer.

Den minste sammensetningen som brukes i pop og rock er trioformatet. Når elektroniske elementer og tilgang til datamaskin-basert musikkomposisjon ble allment tilgjengelig i 1980, gjorde dette det lettere for to-medlems-band å legge inn musikalske elementer, som de to bandmedlemmene ikke var i stand til å utføre. Man kunne da forhåndsprogrammere noen elementer, som for eksempel en elektronisk trommedel og en synthbasslinje. Tomedlemsband som Soft Cell, Blancmange og Yazoo brukte forhåndsprogrammerte låter. Andre popband fra 1980-tallet som ble tilsynelatende frontet av to artister som Wham!, Eurythmics og Tears for Fears, var ikke faktisk todelte ensembler, fordi andre instrumentale musikere ble brukt “bak kulissene” for å fylle ut lyden. Daft Punk er også et veldig kjent tomannsband.

WASP-gitarist Doug Blair er også kjent for sitt arbeid i et todelt progressiv rockeband kalt “signal2noise”, hvor han fungerer som gitarist og bassist samtidig, takket være et spesiell tilpasset instrument han oppfant (en elektrisk gitar med fem faste gitarstrenger sammen med tre bass gitar strenger). Artisten Heisenflei spiller trommer, keyboard og synger samtidig. Lightning Bolt er et tomedlemsband. Bassist Brian Gibson forsterker det han spiller med forsinkelsespedaler, pitch shifters, looping-enheter og andre pedaler, for å skape harmoni. Lokal H, Blood Red Shoes, PS I Love You, The Redmond Barry og Warship er andre prominente tomedlems- og eksperimentelle rockeband. Grunnlagt i 2013 av Royal Blood er et uvanlig eksempel på en to-manns band som utnytter bass og trommer, avhengig av utstrakt bruk av effekter for å produsere en “full” lyd.